Múzejníci zo Svidníka naďalej mapujú históriu druhej svetovej vojny

14.04.2006 Svidník

Svidník 14. apríla (TASR) - Osudy bývalých príslušníkov československého armádneho zboru v období po druhej svetovej vojne z regiónu východného Slovenska sú ...
Svidník 14. apríla (TASR) - Osudy bývalých príslušníkov československého armádneho zboru v období po druhej svetovej vojne z regiónu východného Slovenska sú jednou z hlavných tém tohoročnej výskumnej činnosti pracovníkov vojenského múzea vo Svidníku.

Podľa ich vedúceho Jozefa Rodáka celú túto činnosť upriamia na skúmanie dejín vojenstva na východnom Slovensku. Ich ďalšími témami je dobová tlač v armádnom zbore, zhromažďovanie memoárov ešte žijúcich príslušníkov československého armádneho zboru z doma i zo zahraničia, ale aj spomienok obyvateľov v kraji pod Duklou napr. v Údolí smrti na vojnu v roku 1944 i na povojnové obdobie, keď prebiehali odmínovacie práce. Prevažujú poznatky, že obete na životoch civilného obyvateľstva boli v tomto regióne väčšie po vojne na mínových poliach ako počas vojnovej operácie. Išlo o Karpatsko-dukliansku operáciu, ktorú na pomoc Slovenskému národnému povstaniu viedli vojská Sovietskej armády a práve spomínaného 1. československého armádneho zboru v ZSSR z územia Poľska.
\"No a v neposlednej miere sa venujeme aj prvej svetovej vojne, \" dodal Rodák. Z tohto obdobia rokov 1914 až 1918 mapujú existenciu zajateckých táborov v regióne pod Duklou.
Múzejníci spolupracujú s kolegami v susednom Poľsku, v USA, v Rusku. Z USA sa ozvali záujemcovia o túto problematiku z Občianskeho združenia priateľov Duklianskeho priesmyku. Ide o vysťahovalcov alebo potomkov vysťahovalcov z tohto regiónu. Predseda Vladimír Baumgarten ponúkol spoluprácu na obnove vojensko-historických pamiatok. Múzeum minulý rok dostalo dar od veľvyslanectva Ruska v SR a ide o celý rad fotografií z obdobia bojov na Dukle.
Bývalé Vojenské duklianske múzeum otvorené v roku 1969 je v posledných rokoch múzejným oddelením Vojenského historického ústavu z Bratislavy. Jeho stálu expozíciu v budove vo Svidníku a v prírodnom areáli v priestore Duklianskeho priesmyku pri slovensko-poľskom hraničnom priechode v katastri obce Vyšný Komárnik navštívilo v roku 2005 asi 50 tisíc ľudí zo 40 krajín sveta. I to podľa Rodáka potvrdzuje trvalý záujem o vojenskú históriu a o bojovú techniku, ktorá je v okolí budovy vo Svidníku a v prírodnom areáli umiestnená.
 

Vyberte región